preloader image

Chystáš se na Maltu, ale máš strach z nepříjemností ohledně COVID?

Nezoufej, máme pro tebe dobrou zprávu!
Zajistili jsme pro tebe pojištění s pokrytím nákladů v souvislosti s koronavirem.

Malta v ročních obdobích. Kdy je nejlepší čas letět?
11
11/2018

Malta v ročních obdobích. Kdy je nejlepší čas letět?

Uvažuješ o jazykovém pobytu na Maltě, ale stále váháš, který čas v roce je pro návštěvu tohoto středomořského ostrova nejlepší? To samozřejmě záleží na tom, jak chceš trávit svůj volný čas a jak moc (ne)snášíš vysoké teploty. Každopádně, ať už je léto nebo zima, na Maltě je vždycky prima :). Zde máš několik informací a nápadů, jak můžeš na Maltě strávit svůj volný čas v závislosti na ročních obdobích. Doufáme, že ti článek pomůže při rozhodování a při plánování tvé cesty.

MALTA V ZIMĚ (leden - březen)

Zima na Maltě je ideálním časem pro všechny dobrodruhy, vyznavače pěší turistiky a milovníky přírody, jelikož v tomto období je ostrov nejzelenější a vše kolem kvete. Teploty se pohybují mezi 13 - 18 °C, přičemž leden a únor bývá na Maltě nejchadnější. V zimě taky nejvíce prší, nicméně bouřky na Maltě netrvají příliš dlouho, za pár hodin zase svítí sluníčko. I když teploty nejsou ke koupání a moře je studené, nebrali bychom to jako nevýhodu. Malta má bohatou historii s velkým počtem památek, včetně hlavního města Valletta. Pokud tě historie zrovna moc nebere, můžeš si užít procházky po zeleném ostrově, navštívit místní zahrady či v deštivých dnech zajít se spolužáky do kina nebo na wellness. V nabídce máme taky jazykovou školu, kde můžeš bezplatně využít saunu, vířivku a vnitřní bazén. Při návštěvě Malty mimo sezónu může taky výrazně ušetřit tvá peněženka. Levnější nabídky bývají jak na letenky, tak i na jazykové kurzy.

Manoel Island, Malta
Manoel Island v zimě

MALTA NA JAŘE (duben - červen)

Jaro se nese ve znamení různých festivalů. Těšit se můžeš například na Maltský mezinárodní festival ohňostrojů, Maltský mezinárodní hudební festival, festival Středověká Mdina či Earth Garden. Průměrná teplota je kolem 20 °C a počasí je obecně stabilnější než v zimě. V červnu dosahují teploty až 29 °C. Voda je po zimě ještě celkem studená, ale první otužilci se koupou již v dubnu. Jarní měsíce jsou ideální jak pro studium, tak i pro zkoumání ostrova.

Earth Garden, Malta
Earth Garden festival. Foto: Tatiana Borisenko

MALTA V LÉTĚ (červenec - září)

V létě je přirozeně na Maltě hlavní sezóna. Je to doba, kdy na ostrov přijíždí nejvíce turistů i studentů, kteří chtějí výuku angličtiny spojit s letní dovolenou. Kromě přeplněných pláží i dopravních prostředků narůstají přímou úměrou také ceny. Není se čemu divit, Malta je perlou středomoří a léto je nejteplejší častí roku s průměrnou teplotou přes 30 °C a téměř žádnými srážkami. Mnohdy teploty překročí i 35 °C, proto je toto období vhodné předeším pro opravdové milovníky vysokých teplot. Ve volném čase si můžeš užívat krásných písečných i skalnatých pláží a velkého množství vodní sportů, ze kterých můžeš vyzkoušet například potápění, surfování, vodní skůtry a další. Během léta jsou taky na týdenní bázi tradiční maltské festivaly vesnic tzv. "festy", kdy je jeden celý týden věnován odlišnému patronovi. Za doprovodu bujarých oslav s mnoha ohňostroji a průvody tak můžeš zblízka sledovat maltské tradice po celé léto.

Paddleboarding, Ghan Tufieha. Foto: Tatiana Borisenko

MALTA NA PODZIM (říjen - prosinec)

V tomto ročním období začíná teplota klesat, ale stále je příjemných 20 °C a moře je po horkém létě ještě teplé. Malta se opět začíná zelenat. Pokud toužíš plavat v křišťálově čistém moři, užít si místní pláže a zároveň procestovat ostrov a užít si trochu turistiky, je podzim ideální čas. Občas zaprší, ale po chvíli opět svítí sluníčko. Na podzim se na Maltě konají i důležité výroční události, jako je Mdina Classic Grand Prix, Notte Bianca, Birgu Festival nebo Rolex Middle Race. Zajímavým časem pro návštěvu Malty mohou být Vánoce a oslava Nového roku. Zahřeješ od mrazivého počasí, které panuje v České republice a zároveň poznáš maltské tradici spojené s těmito svátky. Určitě doporučujeme nenechat si ujít při cestách v tomto období živý Betlém, který se nachází na Gozo.

 

Vánoce na Maltě, TaXbiex
Vánoce na Maltě, TaXbiex