preloader image

Chystáš se na Maltu, ale máš strach z nepříjemností ohledně COVID?

Nezoufej, máme pro tebe dobrou zprávu!
Zajistili jsme pro tebe pojištění s pokrytím nákladů v souvislosti s koronavirem.

Jak se na Maltě slaví Halloween?
28
10/2018

Jak se na Maltě slaví Halloween?

Hromada dýní ve stáncích se zeleninou? Plastové oční bulvy, mozky a pavouci ve výlohách nejrůznějších obchodů? Děti pobíhající po ulicích v nejrůnějších stašidelních kostýmech? To vše je předzvěst toho, že již za pár dní tady máme konec října a s ním i svátek nazývaný Halloween.

Proč a kdy se slaví?

Slovo Halloween je zkrácený výraz pro "All Hallow´s Eve" (tedy předvečer Všech svatých).

Jedná se původně o keltský svátek, který se slaví v noci z 31.10. na 1.11. tedy v předvečer Všech svatých, kdy se údajně otevírají brány podsvětí! Mrtví se vracejí na zem mezi živé, spolu s duchy a démony a lidé zase naopak mohou navštívit temné podsvětí. To je také důvod, proč mezi typické halloweenské kostýmy patří kostýmy kostlivců, duchů a nejrůznějších příšer. Keltové si na sebe navlékali tyto masky a převleky, aby byli v bezpečí před zlými duchy.

Jak se slaví na Maltě?

Halloween couple

Zatímco v Čechách se tento svátek teprve pomaluju zabydluje, v anglicky mluvících zemích, jako je USA, Kanada, Austrálie Irsko aj., má bohatou tradici. Za posledních pár let se halloweenské oslavy staly i doplňkem maltské kultury. I když je zde Halloween stále na cestě k tomu, aby se stal stejně silným tradičním svátkem jako třeba Vánoce nebo Karneval, je nesporné, že se tento svátek u Malťanů těší stále větší oblibě. 

Většina obyvatel se na tyto oslavy těší, čemuž nasvědčuje i nespočet tématicky zaměřených událostí pro děti i dospělé, které probíhají již několik dní před samotným Halloweenem. Bary, restaurace i výlohy nejrůznějších obchůdků zdobí pro Halloween typické barvy - černá, bílá a oranžová. Nechybí ani výzdoba pavučinami, pavouky či dýněmi. V obchodech s oblečením i se smíšeným zbožím najdete nejrůznější tématické kostýmy. 

Tento svátek milují především děti, které na Halloween pobíhají po ulicích převlečené do nejrůznějších strašidelných kostýmů, chodí od domu k domu, zvoní na zvonky a se slovy "Trick or Treat!" (volně přeloženo "Koledu, nebo ti něco udělám!") se snaží získat co nejvíce sladkostí.

Halloweenský slovníček

Na závěr pro tebe máme pár slovíček, které jsou s tímto svátkem neodmyslitelně spjaty.

Happy Halloween ti přeje tým AnaMa!!