preloader image

Chystáš se na Maltu, ale máš strach z nepříjemností ohledně COVID?

Nezoufej, máme pro tebe dobrou zprávu!
Zajistili jsme pro tebe pojištění s pokrytím nákladů v souvislosti s koronavirem.

Chystáš se na jazykový pobyt na Maltu? Zjisti, jak probíhá!
02
02/2019

Chystáš se na jazykový pobyt na Maltu? Zjisti, jak probíhá!

Kdo je přípraven, není překvapen. Proto jsme sepsali přehledný článek o tom, jak takový jazykový pobyt v zahraničí probíhá. Zaměřili jsme se především na stěžejní body kurzu, mezi které patří odjezd, první den pobytu a první den školy, které je dobré nepodcenit. Jdeme na to!

 

Den odjezdu do zahraničí

 

A je to tady. Nastává dlouho očekávaný Den D, kterým je zpravidla sobota, nebo neděle. Je to den, kterým začínáš své nové dobrodružství. Jupí! Zároveň je to pro mnohé z vás den, který je spojený s největším stresem, aby vše klaplo a nevyskytly se žádné komplikace.  

Pokud si rezervuješ ubytování, včetně letištního transportu, přes nás, máš hned o dvě starosti méně a můžeš být relativně v klidu. Ihned po příletu na Maltu tě bude v letištní hale očekávat zástupce školy s viditelnou cedulí, který tě odveze přímo před dveře vybraného ubytování. Rozhodneš-li se dopravit se na místo určení na vlastní pěst, poradíme ti, který autobus využít a kde přestoupit, případně ti poskytneme kontakt na taxi. 

U jazykových pobytů pro děti a mládež je letištní transport součástí balíčku.

 

NÁŠ TIP: Určitě doporučujeme rezervovat si alespoň transport z letiště do ubytování. Především ve večerních a nočních hodinách autobusy jezdí velmi špatně, ne-li vůbec. V některých školách je transport z letiště podmínkou při rezervaci školního ubytování, z důvodu předání klíčů a informací. Cestu na letiště už můžeš zvládnout autobusem a ušetřit.

První den pobytu

Budeš-li trávit svůj pobyt v hostitelské rodině, její členové tě přivítají, ukážou ti tvůj pokoj a poskytnou všechny důležité informace. Vysvětlí ti, nebo ukáží, jak se druhý den dostaneš do školy a zpět.

Při pobytu ve studentské rezidenci, či apartmánu, budeš mít pokyny, jak se dostat do školy, v informačních materiálech, které obdržíš ještě před odletem. Většina rezidencí se nachází v těsné blízkosti školy, některé přímo v její budově, takže se určitě neztratíš. Kdyby přeci jen, neváhej nám zavolat. Jakmile se ubytuješ, můžeš rovnou po příjezdu začít procvičovat angličtinu při navazování kontaktů se svými spolubydlícími a ostatními studenty, kteří s tebou budou ubytování sdílet. Do školy už ráno můžeš jít s novými kamarády. 

Zvolíš-li pro svůj pobyt jazykovou školu EC Malta, čekají tě už v den příletu uvítací aktivity. Skvělý způsob prolomení ledů ještě před začátkem školy. 😊

První školní den

 

První školní den začíná obvykle v pondělí ráno (8:00 - 9:00). Jako první tě ve škole čeká přivítání a rozřazovací test, který určí tvou úroveň angličtiny. V některých případech lze udělat test on-line ještě před odletem. Než se test vyhodnotí probíhá úvodní seznámení se školou a krátká přestávka. Ihned po vyhodnocení testu tě na základě výsledků zařadí do patřičné skupiny. 

Podle rozvrhu, který ti byl přidělen, odcházíš buď rovnou do učebny a začínáš své studium angličtiny, nebo máš volno a těšíš se na odpolední výuku. Drtivá většina kurzů probíhá v dopoledních hodinách, odpolední výuka však není výjimkou, obzvláště přes letní sezónu. Máš-li intenzivní kurz angličtiny, pak budeš mít výuku od rána až do odpoledních hodin.


Tvůj rozvrh může vypadat například takto:

Rozvrh hodin, IELS Malta

 

Jazykové školy mají skupiny obvykle uspořádány do 5 - 6 úrovní (Beginner, Elementary, Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate, Advanced). Pokud máš pocit, že výuka ve skupině neodpovídá tvé úrovni (je moc těžká, nebo naopak moc lehká), doporučujeme promluvit si ihned s vyučujícím, či vedoucím studia, a můžeš se nechat přeřadit.

V pozdních odpoledních hodinách přichází na řadu skupinová procházka po okolí a seznamovací párty na uvítanou.

Průběh kurzu angličtiny


Do kurzů angličtiny, které probíhají celoročně a začínají běžně každé pondělí (obecný kurz angličtiny, intenzivní kurz angličtiny, aj.), vstupuješ jako nový student do již rozjetého kurzu. Složení třídy se každý týden mění v závislosti na nově příchozích a odchozích studentech. To samé platí pro jazykové pobyty pro děti a mládež.

Kurzy, které probíhají pouze několikrát do roka v přesně stanovených termínech (přípravné kurzy na složení Cambridge zkoušek, program 40+, kurzy angličtiny pro seniory) jsou uzavřené. Všichni studenti začínají a končí společně a jednotlivé lekce na sebe plynule navazují.

Všechny kurzy angličtiny na Maltě jsou vedeny zábavným způsobem a soustředí se na procvičování všech oblastí od gramatiky až po konverzaci. Čeká tě práce ve dvojicích i ve skupinách, hry, kvízy a další. Díky tomu se rychleji odbourá strach z mluvení, kterým trpí drtivá většina nových studentů.

Co po výuce?

Svůj volný čas si můžeš organizovat podle svého uvážení a nálady, nebo můžeš využít bohatého mimoškolního programu, který nabízí každá škola. Program akcí najdeš vždy vyvěšený na nástěnce školy a na jednotlivé aktivity se hlásíš dobrovolně na recepci školy. V některých školách jsou výlety aktivně nabízeny členy animačního týmu. Některé aktivity jsou zcela zdarma, jiné za menší, či větší poplatek.

Mezi typické mimoškolní aktivity nabízené školami patří:

  • párty na lodi
  • výlety po Maltě
  • výlety na Gozo a Comino
  • sportovní aktivity a turnaje
  • filmové večery
  • návštěvy místních památek a chrámů
  • párty na pláži i v klubu

 

U jazykových pobytů pro děti a mládež jsou mimoškolní aktivity zahrnuty v ceně pobytu a děti jsou povinny se jich účastnit. Aktivity jsou přizpůsobeny věku studentů a probíhají za přítomnosti pracovníků školy.

 


Poslední školní den

 

Poslední školní den dostaneš certifikát o absolvování kurzu (splníš-li 80% docházku) a nastává čas loučení. Studenti si na sebe vzájemně předávají kontakty, pokud tak neučinili v průběhu kurzu a není výjimkou společná večeře, nebo párty na rozloučenou.

 

Den odjezdu

Běžně se jedná o následující den po ukončení kurzu. Pokud máš přes nás zajištěný letištní transport, vyzvedne tě, v předem domluvený čas, řidič a odveze tě na letiště. Pokud transport rezervovaný nemáš a budeš se dopravovat na letiště autobusem, rádi ti poradíme, který spoj využít, nebo kde objednat taxi.  

No a pak už jen spokojeně sedíš v letadle s hlavou plnou nově nabytých znalostí, dojmů a vzpomínek. Je to den, kdy si uvědomíš, že to celé mělo smysl a opravdu to stálo za to!