preloader image

Chystáš se na Maltu, ale máš strach z nepříjemností ohledně COVID?

Nezoufej, máme pro tebe dobrou zprávu!
Zajistili jsme pro tebe pojištění s pokrytím nákladů v souvislosti s koronavirem.

Koronavirus na Maltě - vše, co potřebuješ vědět
10
03/2020

Koronavirus na Maltě - vše, co potřebuješ vědět

V následujícím článku jsme pro tebe sepsali všechny důležité informace související s novým koronavirem (COVID-19), které se týkají Malty. Informace jsou průběžně aktualizovány.

Naposledy aktualizováno: 11.května 2022

Jaká opatření proti šíření koronaviru jsou stále v platnosti?

Více méně žádná. Pouze roušky v nemocnicích a v letadle a karanténa pro osoby pozitivní na COVID-19 v délce 1 týden (po ukončení karantény je nutné předložit negativní test). Osoby, které žijí s osobou pozitivní na COVID-19 nemusejí být v karanténě, pokud samy nejeví příznaky koronaviru.

Jaké jsou aktuální podmínky pro vstup na Maltu?

Před vstupem do letadla předložit jeden z následujících dokumentů v ANGLICKÉM jazyce:

  • Očkovací certifikát (min. 14 dní a max. 270 dní od druhé dávky). Do 18 let věku neplatí podmínka omezení doby platnosti.
  • Recovery certificate potvrzující, že neuplynulo méně než 14 dní a více než 180 dní od prvního pozitivního testu. Ve formě digitálního EU COVID certifikátu.
  • Negativní PCR test (ne starší 72 hodin před příletem z akreditované laboratoře)
  • Negativní RAT test (ne starší 24 hodin před příletem). Musí být proveden zdravotnickým personálem a ve formě digitálního EU COVID certifikátu.

Děti do 6 let jsou osvobozeny od před-příjezdového testování.

Pro děti do 12 let odpadá od 6.6. povinnost prokázat se negativním PCR testem.

Výuka v jazykových školách v době koronavirové pandemie

Výuka angličtiny v jazykových školách probíhá normálně pro očkované i neočkované studenty!

Školy pečlivě monitorují situaci a dodržují nejrůznější opatření v souladu s doporučením Světové zdravotnícké organizace (WHO) a nařízením maltské vlády, aby se snížila pravděpodobnost případné nákazy studentů.

Měření teploty studentce v IELS Malta
Měření teploty studentce v IELS

Mezi nejčastější opatření v jazykových školách patří:

  • učitelé a studenti, kteří se necítí dobře, nejsou připuštěni do výuky;
  • zvýšená dezinfekce všech povrchů silným roztokem s alkoholem;
  • dezinfekční gely na ruce v učebnách i ve společných prostorách škol;
  • zaměstnanci/studenti jsou vyzýváni, aby si myli ruce;
  • plakáty a materiály s osvětou prevence jsou rozmístěny v celé budově;
  • před vstupem do budovy je studentům měřena teplota;
  • rozřazovací testy se dělají výhradně on-line před příjezdem na kurz;
  • na recepcích jsou plexiskla.

COVID-19 na Maltě v číslech

Malta byla mezi prvními evropskými zeměmi, které zavedly termální screening na všech vstupních místech na ostrov, jako je přístav a mezinárodní letiště Luqa (jediné letiště na Maltě), aby byli včas odhaleni cestující s teplotou. První případ byl evidován 7. března 2020 (12letá dívka z Itálie a její rodiče).

Ke dni 8.května 2022 je na Maltě:

  • 2 825 lidí pozitivních na COVID-19
  • třetí dávkou je naočkováno více než 80 % populace

Důležitá telefonní čísla:

Pokud máš příznaky nakažení koronavirem, volej +356 111 nebo +356 21334086.

Jsi-li v karanténě a potřebuješ dovézt jídlo, léky či jinou pomoc, volej +356 21411411.

Rušit nebo nerušit jazykové pobyty - naše doporučení

Pokud již máš zakoupený jazykový pobyt a letenky na nejbližší měsíce, nic neruš. Aktuálně nikdo přesně neví, jak se situace vyvine a zaplatíš tak ve většině případech storno poplatky v plné výši dle smluvených obchodních podmínek. Bezplatné přesunutí nebo zrušení pobytu je možné pouze v případě, že nemůžeš přiletět z důvodu koronaviru (tj. zrušené lety, pozitivní test na COVID-19, apod.). Pokud by se situace výrazně zhoršila i samy letecké společnosti ti pravděpodobně nabídnou zrušení nebo přesunutí letu zdarma. Pokud se situace naopak zlepší, což je velmi pravděpodobné, byla by škoda přijít o super vzdělávací dovolenku ;).

Jestli ještě kurz angličtiny a letenky zakoupeny nemáš, s objednáním můžeš počkat, až jak se situace vyvine. Rádi ti zajistíme pobyt i na poslední chvíli, třeba ze dne na den, to pro nás není žádný problém! Pokud však chceš mít své místo jisté, nemusíš se bát pobyt rezervovat ani s výrazným předstihem. Z důvodu koronaviru máš vždy možnost pobyt bezplatně přesunout, případně zrušit. Takže don´t worry!

Letíš-li na Maltu už za pár dní (nebo už na Maltě jsi) doporučujeme na letišti i v letadle použít roušku, ve škole poctivě dodržovat zavedená opatření, pravidelně si umývat ruce, mít vždy při sobě desinfekční gel, nikomu nepodávat ruce a nestrkat si prsty do očí, nosu ani do úst. Školy pečlivě sledují stav studentů. Zatím je vše v pořádku. Ve školách nebylo nikdy po dobu pandemie zaznamenáno větší šíření koronaviru.

Hlavně nepanikařit

Chápeme, že televizní i internetové zprávy jsou plné strašidelných titulků. Panika, kterou vyvolávají může být horší než virus samotný. Záplava informací o novém koronaviru je masivní. Některé informace jsou správné, jiné jsou zkreslené. Považujeme proto za důležité používat pouze ověřené a důvěryhodné zdroje a zaměřit se na fakta. Všechny nejdůležitější a ověřené informace o COVID-19 najdeš zde: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Pokud chceš vycestovat za vzděláním na Maltu, ať už v blízkých týdnech nebo v pozdějších měsících a máš jakékoliv otázky, neboj se nám napsat nebo zavolat, probereme to individuálně a najdeme nejlepší řešení. Se svými partnerskými školami jsme v kontaktu a neustále monitorujeme vývoj situace na Maltě i na webových stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO).

#StaySafe

Tým AnaMa