preloader image

Chystáš se na Maltu, ale máš strach z nepříjemností ohledně COVID?

Nezoufej, máme pro tebe dobrou zprávu!
Zajistili jsme pro tebe pojištění s pokrytím nákladů v souvislosti s koronavirem.

10 důvodů, proč studovat angličtinu na Maltě
08
08/2018

10 důvodů, proč studovat angličtinu na Maltě

Stále hledáš nějaké "reasons", proč jet studovat angličtinu zrovna na Maltu a né třeba do Kanady nebo Velké Británie? Tady jich máš hned 10!

1.       Velké pokroky v angličtině za krátkou dobu

Jen z učebnic se anglicky nenaučíš. Angličtinu se pořádně naučíš pouze tehdy, když ji budeš používat, tedy když budeš poslouchat a komunikovat. A věř nám, tady budeš mluvit, mluvit a mluvit :).

Víš, že angličtina je na Maltě druhým úředním jazykem? Vzhledem k tomu, že je Malta bývalou anglickou kolonií, anglicky na Maltě mluví téměř všichni. To ti, na rozdíl od České republiky, dává obrovský prostor pro denní komunikaci v angličtině a procvičování již nabytých znalostí v praxi.

2.       Klidný jižanský život

Máš dost rušného velkoměsta? Chceš si odpočinout od každodeního stresu a shonu? Užij si pobyt "na pohodu". Vyraž na klidnou procházku na Dingli Cliffs, zakončenou pohledem na slunce zapadající za obzorem a vychutnej si při tom některé z maltských vín. Najdi si malou pláž nepřeplněnou turisty a relaxuj při šumění moře. Navštiv některou z odlehlých vesniček, projdi si místní krámky a kup si něco hezkého. Udělej si pohodový piknik v místních zahradách a vychutnej si maltské pochutiny jako je Pastizzi (kapsičky z listového těsta plněné hráškovou směsí nebo italským sýrem ricotta), pivo Cisk a nealkoholický nápoj Kinnie. Večer se projdi se po osvětlené promenádě nebo zavítej do některé z přímořských restaurací.

Milovníkům mořských ryb a mořských potvůrek doporučujeme navštívit rybářskou vesnici Marsaxlokk. Těšit se můžeš na čerstvé mořské plody i spoustu barevných lodiček, které Malťané využívají k rybolovu.

Rybář opravující síť v rybářské vesnici Marsaxlokk
Rybář opravující rybářskou síť v Marsaxlokk

3.       Cenová dostupnost

Oproti jiným anglicky mluvícím zemím, které jsou oblíbené pro výuku angličtiny, patří Malta k levnější destinaci pro studium. Jazykové kurzy, letenky i stravování tě vyjdou zhruba o třetinu levněji než v USA, Kanadě či Velké Británii.

Jazykový pobyt na Maltě již od 202 EUR týdně (mimo sezónu). Jazykový pobyt na Gozo již od 393 EUR týdně (mimo sezónu).

4.       Ideální místo na dovolenou

Malta je malý ostrov, který se nachází ve Středozemním moři. Studium angličtiny tak můžeš hravě spojit s příjemnou dovolenou u moře. Vychutnej si po výuce ledový drink na pláži, koupání v moři, vyzkoušej si kurz potápění nebo surfování a užívej si slunečného počasí po většinu roku :). Sezóna začíná v květnu a končí v říjnu. Déšť je, především přes léto, velmi vzácný. V červenci a v srpnu je na Maltě vyloženě horko a teplota vody v moři dosahuje až 25 °C. S průměrnou roční teplotou mořské vody okolo 20 °C se jedná o nejteplejší moře v Evropě. Otužilí jedinci se koupou i v zimním období, kdy je teplota vody 15 - 16 °C.

Nemáš ještě žádné zkušenosti s potápění? Nevadí! Spoj kurz angličtiny s kurzem potápění a prozkoumej podmořské jeskyně či vraky potopených lodí.

Potapeč na Maltě
Potapěč v moři

5.       Skvělá dostupnost z ČR i SR

Na Maltu létá několik leteckých společností z České i Slovenské republiky (např. Air Malta). Lety probíhají pravidelně prakticky na denním pořádku. Dobře dostupné jsou také lety z Polska a z Vídně. Velmi oblíbené jsou například nízkonákladové společnosti Ryanair a WizzAir. Pokud si letenku koupíš s dostatečným předstihem, v řádu týdnů či měsíců, vychází cena letenky velmi levně. To samé platí i pro lety v zimních měsících.

Víš, že na Maltu nepotřebuješ pas ani víza? Jsi-li občan České či Slovenské republiky, stačí ti pro vycestování do tohoto krásného středomořského ráje platný občanský průkaz.

6.       Bohatá historie

Historie Malty sahá až 5000 let před náš letopočet. Pro svou strategickou polohu byla Malta po několik staletí také vojenskou základnou. Dá se říci, že hlavní město Valletta nebo bývalé hlavní město Mdina, jsou "jednou velkou pevností". Kromě histrických staveb a opevnění oplývá ostrov i řadou kostelů. Celkem jich tady najdeš 365 jako je dní v roce. 

Nadšencům historie doporučujeme navštívit megalitický chrám Ġgantija (džgantyja) na ostrově Gozo, který je jedním z nejstarších chrámů světa, podzemní posvátný prostor Hypogeum v Ħal Saflieni nebo jeskyni Għar Dalam, plnou archeologických nálezů, včetně ostatků miniaturních slonů.

Hradby tichého města Mdina
Hradby tichého města Mdina

7.       Bezpečná oblast

Kriminalita na Maltě je v porovnání s jinými evropskými státy na minimální úrovni. Doporučujeme si však dávat pozor na své osobní věci, a to především v přeplněných místech jako jsou například noční kluby v Paceville.

Bezpečnost na Maltě v % dle Numbeo. Osamocené procházky za denního světla 86,43% bezpečnost. Osamocené procházky v noci 70,39% bezpečnost.

8.       TOP destinace pro cestování

Dle expertů z Lonely Planet patří Malta mezi TOP 10 destinací pro cestování a sbírání nových zážitků. Ohromí tě bohatá historie, hudební a kulturní akce, romantické uličky i přírodní krásy. Malta je přesně to místo, které "žije ve dne i v noci". Nočním životem to tepe zejména v přímořských letoviscích Sliema a St. Julian´s, kde je spousta diskoték a barů.

Víš, že Valletta, hlavní město Malty, byla pro rok 2018 vyhlášena Evropským hlavním městem kultury? S tím je spojena řada akcí, festivalů a kulturních zážitků po dobu celého roku. Nudit se rozhodně nebudeš!

Romantická ulička na Gozo

9.      Možnost získat IELTS / TOEFL certifikát

Některé naše partnerské školy nabízejí možnost absolvovat jazykový kurz k získání mezinárodně uznávaného certifikátu jako je IELTS či TOEFL. Zkoušku můžeš absolvovat přímo na Maltě po ukončení kurzu.

Víš, že certifikát TOEFL je vstupní podmínkou pro přijetí na většinu zahraničních vysokých škol, včetně univerzit v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu? 

10.   Zážitky, zkušenosti, přátelství

V neposlední řadě získáš spoustu přátel z celého světa. Mohou to být cenné kontakty, které tě v životě posunou zase o něco dále. Budeš si nejen jistější v angličtině, ale celkově samostatnější, zodpovědnější a nezávislejší, jak tomu již při opuštění rodného hnízda bývá. Tuhle zkušenost ti už nikdy nikdo nevezme.

Roztáhni křídla, vyzkoušej si život na ostrově a obohať svůj život o nezapomenutelné zážitky.

 

Studenti IELS Malta na promenádě ve Sliema
Studenti IELS Malta na promenádě v Sliema